Main Image

Високата температура –симптом, при кърмачета и малки деца ,който тревожи най-често родителите. Причините могат да бъдат  от безобидни –снижаване на имунитета, при никнене на зъби( при кърмачето),  до тежки и живото застрашаващи състояния като менингококов сепсис. Често при деца, посещаващи детска ясла или  градина,  инфекция на горните дихателни пътища (хрема, фарингит, тонзилит, ларинготрахеит) предизвиква повишаване на температурата. Съществува, макар и по-рядко,  хронично температурно състояние, дължащо се на колагенози,  интоксикации, заболявания на нервната система или злокачествени заболявания.

Измервания  на температура с живачни термометри не се извършват. На пазара се предлагат различни електронни и инфрачервени термометри. Някои от тях измерват температурата, на детето, за 1-2 секунди , дори без докосване на кожата.

„СВЕТОФАРЕН“ ПОДХОД ЗА СТРАТИФИКАЦИЯ НА

РИСКА ПРИ ДЕЦА С ФЕБРИЛИТЕТ ПОД 5 ГОД.

Високата температура е защитна реакция на организма при възпалителни заболявания. Тя е нужна на човек, за да се справи с инфекцията. Разбира се, всичко е много индивидуално.  Има деца, които с температура  38,5˚С -39 ˚С играят активно и често родителите се изненадват след измерването. Понякога обаче детето е с 37,5 ˚С и е отпуснато, гушка се в майка си и не може да стане от леглото. Някои деца боледуват винаги с температура 39˚С-40˚С, която понасят добре и с лекота. Има обаче случаи на голям дискомфорт и дори фебрилен гърч при температура 38 ˚С.  Винаги трябва да се съобразяваме с индивидуалните особености на детето.

 Има три важни  периода – при треперене температурата се повишава до 38˚С -39˚С-40 ˚С.След това кожата „изгаря“, но няма тремор, температурата е стационарна. След даване на антипиретик започва обилно изпотяване, състоянието се подобрява и температура спада до и под 37˚С.

Как да реагираме?

Съблечете детето, за да не му е горещо.  Махаме памперса(ако има такъв). При тремор на крайниците, завийте с тънък чаршаф. Стаята трябва често да се проветрява.

Много важно при това състояние е добрата орална рехидратация - даване на вода на малки глътки и на често. Водата се дава внимателно, тъй като повишената температура често е съпроводена с повръщане. Това е доста неприятна комбинация, защото  при малки деца настъпва бързо обезводняване.

Добър ефект има и обтриването на кожата с влажни студени кърпи . Не слагайте оцет, който допълнително дразни кожата и миризмата му не се възприема добре от децата. Не се слага и лед директно върху кожата на детето. Понякога къпане с хладка вода (няколко градуса под температурата на тялото) може да има добър ефект. Не насилвайте с храна. Няма нищо страшно от лека диета в продължение на 24 до 48 часа.

Фебрилните гърчове при децата - кога ,защо се получават и правилно поведение.

Появяват се често при по малките деца  до 5-6 годишна възраст. Обикновено  при температура над 38,5 ˚С но има и изключения. При бързо повишение, гърч може да се получи и при температура под 38 ˚С. Обяснява се с все още незрялата централна нервна система на детския организъм. Внезапно детето затихва, обтяга се, престава да плаче, започват да се тресат крайниците. Родителите трябва да поставя детето в странично положение. Да не се бърка в устата и да не се дават медикаменти и вода в това състояние. Трябва да се извика спешна помощ. Фебрилния гърч продължава само няколко минути и обикновено при пристигането на спешните медици детето вече е излязло от гърча и спи. Винаги трябва да последва хоспитализация за изясняване на причините и последващата тактика на лечение. При деца веднъж прекарали фебрилен гърч не бива да се допуска повишение на температурата над  38˚С.

 Какво медикаментозно лечение можем да приложим?

В аптеките се прилагат различни форми на парацетамол-панадол,ефералган. Може да се използват сироп, прахче,  свещичка или таблетка ( при по големи деца). Най добре да се дава през устата. Ако имаме повръщане се използват свещички за ректално приложение. В упътването на медикамента подробно е описано еднократната доза, максималната за 24 часа и начинът на приемане и минималния интервал между приемите.

Друг често използван медикамент е ибупрофен( нурофен). Имо го под форма на сироп и таблетки. Отново трябва да се спазват точно указанията в листовката на медикамента.

При много висока температура- над 40˚С -41˚С може да се използва  аналгин на капки( хексалгин). Строго трябва да се спазват указанията в листовката. Поради опасност от тежки алергии, включително анафилактичен шок, медикаментът най-добре да се използва в болнично заведение.

Често пъти, 2-3 часа след даване на необходимата доза , температурата от 39 С спада само 1-2 десети, а за следваща доза е още много рано.Тогава могат да се използват редица хомеопатични медикаменти.

Едни от най-ефективните сред тях са:

  • Беладона 9 СН - по 5 гранули на 30 мин. до спадане на температурата под 38 гр., след което приема се разрежда до 3-4 /24 часа ;
  • Страмониум 9 или 15 СН ( по същата схема като Беладона 9 СН);

Удачно могат да се редуват при малки деца имали  фебрилен гърч в миналото. При температура 37˚С -38˚С добър медикамент е Ферум фосфорикум 9СН( 3-4 пъти по 5 гранули).

Ако в рамките на 24 часа, температурата не спада под 38˚С, трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарска помощ трябва да се потърси веднага при деца под 6м. възраст и температура над 38,5˚С, деца, които в миналото са имали фебрилен гърч дори при по-ниска температура. Също така, ако детето е отпуснато, повръща или е прекалено  възбудено, трябва да потърсите незабавна лекарска помощ.