Main Image

Дефиниция

Има многобройни дефиниции за стреса. Същественото е, че избраната дефиниция трябва да отразява динамичността на състоянието. Това, което е стресиращо за един човек, в определен момент от живота му, може да не е стресиращо, в друг. Стресът може да се разглежда като баланс между изискванията от заобикалящата ни среда (стресори) и индивидуалните способности за справяне (буфери) с тези изисквания. При наличие на тежък стресор и неадекватни способности за справяне, нивото на стрес ще бъде високо. Обратно, когато буферите са по-силни от стресора, то нивото на стрес ще бъде ниско. Трябва да се има предвид, че този баланс не е постоянен и може да се променя всеки ден или дори всеки час. Според този модел има два начина за редуциране на стреса: намаляване на външните стресори и повишаване на способностите за справяне с него.

 Комбинацията от следните симптоми, почти сигурно говори за типичното състояние на съвременния човек, наречено стрес.

• главоболие, особено напрежението в областта на главата;

• чести настинки и грип, което се дължи на снижение на  имунна ви система;

• проблеми със съня - стресът нарушава съня ви и го прави не толкова възстановителен;

• общо безпокойство;

• забавено мислене и липса на концентрация;

• чувство на неудовлетвореност и раздразнителност;

 

Как да се справим със стреса?

Можете да направите много и сами!  Позитивно мислене, физическа активност, отборни спортове, здравословно хранене, приемане на достатъчно количество течности (вода), почивка, сън, време за разпускане, различни техники за релаксация, хумор и смях. Не бъдете твърде сурови към себе си, ако сте направили грешка! Тя може да се поправи. Понякога трябва да използвате думата “НЕ” и да кажете дори на шефа си “Не мога да го направя”. Избягвайте конфликтите и решавайте проблемите си навреме. Ако участвате във физически дейности и се храните здравословно, ще сте по-енергични, лесно ще постигате целите си, ще преодолявате пречките в живота си и ще се справяте със стреса. Няколко хомеопатични медикамента могат също да помогнат при справянето ни със стреса.

НУКС  ВОМИКА 15-30 СН – един   от  основните  антистрес  медикаменти. Той  се  препоръчва  при: свръхамбициозни  индивиди, работохолици, импулсивни хора, раздразнителни  и  избухливи, злоупотребяващи  с  кафе, никотин  и  ободряващи  напитки, страдащи  от  безсъние – лесно  заспиват,  но  се  събуждат  след един час  и  не  могат  повече  да  заспят,  страдащи  от  спазми  – в  хранопровод,  стомах, дебело черво – запек. Те  се  нервират  от  най-малкия повод . И  най-малкия  стрес  може  да  доведе  до  свръхреакция. Доза 3х5 гранули дневно.

НАТРИУМ  МУРИАТИКУМ 15-30 СН - При морален стрес-смърт,развод,загуба на работа.Препоръчва се при хора, които се самоизолират- интровертни. Свръхотговорни и коректни .Имат добра памет и не прощават. Често са плачливи. Страдат от главоболие, безсъние и умора. Тежки кожни проблеми- псориазис и дерматити. Доза 3х5 гранули дневно.

СТАФИЗАГРИЯ 15-30 СН – Пациентите, при които този медикамент се препоръчва, имат подтиснати негативни емоции.Чувствителни са към липса на справедливост-както лична ,така и социална. Докачливи са и не обичат да споделят. Изявява се  с кожни оплаквания- сърбеж, невродермит, уринарни- цистит. Лекарство за стари страхове. Доза 3х5 гранули дневно.

ИГНАЦИЯ АМАРА 15-30 СН – Тревожността е често свързана с преживяна мъка, смърт на близък човек, раздяла, тревоги. Променливи настроения. Преекспонират оплакванията си .Парадоксалности-заспиват  лесно на силен шум ,а не могат да заспят на тишина, дразнят се от цигарения дим, от съседната маса ,а самите те пушат. Тенденция към спазми - чувство за буца, заседнала в гърлото, стягане в гърдите, въздишки, спазми в гърдите и корема. Доза 3х5 гранули дневно.

ГЕЛСЕМИУМ 15-30 СН  – Подходящ при пациенти с изразена тревожност, провокирана от нещо предстоящо.При явяване на изпит- „бяло поле”, блокират. Имат усещане за тежест в главата и треперене на тялото, обилно потене. Невъзможност да мислят  и говорят адекватно. Тревожността провокира често уриниране и диария. Доза 3х5 гранули дневно.

АРГЕНТУМ НИТРИКУМ 15-30 СН – Имат усет,че  изпадат в ситуация без изход. Припрени, нелогични, често ги притискат срокове. След като веднъж е преживял паническа атака, пациентът развива безпочвен страх и избягва ситуации, в които се е чувствал тревожен. Нервен е и вечно забързан. Прекалява със сладки храни и страда от диария, когато е тревожен. Паническа атака от летене със самолет, височини, мостове, тесни места(отказва да влезе в асансьор). Доза 3х5 гранули дневно.

АКОНИТ 15-30 СН – Когато усетът е за безпокойство, провокирано от преживян внезапен силен страх или шок. Внезапно настъпващи симптоми на тревожност, сърцебиене, болки в сърцето, ужас, че ще умре всеки момент. Има нужда някой да бъде до него в този момент. В моменти на криза този медикамент може да се приема по  5 гранули на всеки половин час до овладяване на острото състояние, след това може да се продължи с обичайната  доза 3х5 гранули дневно

Разбира се, при невъзможност за справяне сами със ситуацията, въпреки всичките ни усилия, трябва да потърсим компетентна помощ от психиатър.