Main Image

Наближава времето, когато ще излезем в отпуска и ще потеглим с малчуганите на море, а защо не след това на планина. Кой не е патил през тези така очаквани дни. Освен  подготовката,  трябва да помислим и за добре оборудвана домашна аптечка. Няма да бъдем на пустинен остров, но все пак.

Още по пътя често на децата им прилошава.  Добър медикамент при това състояние е Кокулин. При по големи деца (над 6 год.) може да се даде и дименхидринат , който значително облекчава неприятното усещане.

Пристигаме на морето и бързаме да не изтървем първия плаж. Не забравяйте да вземете и да нанасяте регулярно кремовете против слънчево изгаряне с по-висок фактор (над 30).  Ако въпреки това, вечерта кожата е червена и има усещане за студ, значи сте прекалили с първата слънчева баня. В тази ситуация честото вземане на хладен душ може да Ви облекчи и да Ви накара да се чувствате по-добре. По-болезнените места може да намажете с дефламол или пантенол. Добре е да приемате и  по-голямо количество вода. Има и много хомеопатични медикамента, които облекчават състоянието. Такива са Апис мелифика 15-30 СН ( по 5 гранули на всеки час) и Беладона 9 СН ( по 5 гранули на 2 часа). Ако на другия ден се появят и малки мехурчета (изгаряне втора степен), може да се добави и Рус Токсикодендрон 9СН (4-5 пъти по 5 гранули). Важно е да не се забравя, че най-добрата профилактика е избягването на слънчевите лъчи от 11 до 16 часа.

Със събуждането на сутринта имаме нова изненада. Не можем да излезем от тоалетната. Дали не е от храната снощи? На децата нищо им няма и това добре, но какво да правим ние? Освен добре познатия имодиум,  който приемаме след всяка дефекация до 6 пъти дневно,  трябва да погладуваме поне 12-24 часа и да останем само на вода. Добър ефект имат и хомеопатичните препарати като:  Арсеникум албум 15СН (5-6 пъти дневно по 5 гр) , който можем да редуваме с Подофилум 9 СН или Баптисия тинктория 9СН.  Ако имаме гадене и повръщане, може да включим и Ипека 9 СН (4-5 пъти по 5 гранули под езика).

За щастие, до вечерта сме добре и излизаме на разходка. Още при слизане по стълбите, малкия стъпва на криво и изрева от болка. Веднага се появи оток в областта на глезена. Продължава да ходи, но леко накуцва. Молим за лед, в някое от заведеният около нас, и бързо го слагаме на мястото за 3-4 часа. Отваряме аптечката и намираме една опаковка  Арника монтана 9 СН. Даваме на всеки час до намаляване на болката. На другия ден от аптеката купуваме  Рута гравеоленс 9СН и даваме 4 пъти по 5 гранули.

Денем оси, пчели и стършели,а вечер комари. Насекомите не са рядкост, а ухапванията им са доста неприятни и понякога доста болезнени. При  ужилвания от пчели, оси или стършели е добре веднага да се дадат един алергозан и гранули Апис мелифика 30СН(по  5 на всеки 20 мин).  Апис 30СН има добър ефект и при ухапвания от комари.  Ако ухапаното място е подуто, с розово-червен цвят и много сърби можете да вземате няколко пъти дневно по 5 гранули.  За да държите на страна  досадните комари, може да приемате Ледум палустре 9 СН по 5 гранули всеки ден

Ето няколко примерни схеми за неочаквани състояния по време на лятната почивка.

СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ, СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ-ПРОФИЛАКТИЧНО

•          Слънчева алергия на море

•          Кожа, която не понася слънчеви лъчи

NATRUM MURIATICUM 15CH, HYPERICUM PERFORATUM 15CH- един месец преди излагане на слънце по 5 гранули сутрин и вечер от двете.

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ 1-ва СТЕПЕН

•          Зачервяване, оток, парене

APIS MELLIFICA 15CH

BELLADONNA 9CH - по 5 гранули от двата медикамента да се редуват през половин-един час.

СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ

•          Папуло-везикулозен обрив, сърбеж

MURIATICUM ACIDUM 9CH - по 5 гранули на всеки час

СИСТЕМНО - ПРИ ВСИЧКИ ИРИТАТИВНИ ДЕРМАТИТИ

  • Леки изгаряния
  • Охлузвания
  • Подсичане
  • зачервяване
  • рагади

HOMEOPLASMINE - тънък слой от мазта се нанася от 1 до 3 пъти дневно.

УЖИЛВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ- ПРОФИЛАКТИЧНО

По време на престой в зони с много насекоми

(комари, оси, стършели)

LEDUM PALUSTRE 9CH - по 5 гранули сутрин и вечер

ПРИ УЖИЛВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ

•          Розов оток с боцкане и парене

•          Подобрение от студен компрес

APIS MELLIFICA 15CH - по 5 гранули на всеки час, до подбрение

ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ

•          Контузии, хематоми, мускулни травми

•          Схващане и усещане за втвърдяване

•          Мускулна треска

ARNICA MONTANA 9CH - 5 гранули възможно най-рано, след това по 5 гранули на всеки час

ПРИ НАВЯХВАНЕ

•          Оток в засегнатата става

•          Болка при най-малко движение, подобрение от покой

BRYONIA 9CH - 5 гранули възможно най-рано, след това, по 5 гранули на всеки час

 

•          Болки в сухожилия и периост

•          Подобрение от затопляне

•          Подобрение при движение

RUTA GRAVEOLENS 9CH - 5 гранули възможно най-рано, след това по 5 гранули на всеки час

СИСТЕМНО - ЛОКАЛНО ЛЕЧЕНИЕ

ARNIGEL - Леки травми (контузии, мускулна умора идруги),  когато не е нарушена целостта на кожата. Нанесете тънък слой върху болезнените участъци 1 до 2 пъти дневно.